tisdag 17 december 2013

Julpyssel

 

 
 
Det gäller att hålla tungan rätt i mun och fingrarna i styr. Att vika pappersstjärnor är minsann ett riktigt pillerijobb. Fint blev det när vi var färdiga.
 

Tomtesagor




Hela december har vi julmys. Då tänder vi ljus varje morgon. Som om inte det räckte så myser vi lite annars också. Här skriver vi tomtesagor och då måste vi förstås tända våra ljus igen. Man skriver så mycket bättre då!

Drakverkstad
















Vi har varit på Skissernas muséum och haft drakverkstad. Vi hade väldigt roligt och skapade så det stod härliga till. För de som missade drakvernissagen så kommer våra drakar att smycka Backas nya byggnad till hösten.

Färgvulkanen



Vi har gjort ett experiment med varmt och kallt vatten. Det blev som en färgvulkan. Det varma röda vattnet stiger för det är lättare än det kalla ofärgade vattnet. Häftigt!

söndag 1 december 2013

1:a advent


En riktigt skön första advent önskar vi er alla.
Nu är det dags för oss att öppna luckor och paket i vår fina gran.

måndag 25 november 2013

Vattenrening

Vi började med att smutsa ner
vattnet ordentligt.
Dags för den mekaniska reningen.
Vårt galler fick bli en sil. 




Nu fick vattnet stå en stund så att den
tunga smutsen kunde sjunka till botten.
Vi "kittlade" vattenmolekylerna och
blåste luft för att de få bort smutsen.



Dags för sandfilter och ut kom
nästan rent vatten!

tisdag 19 november 2013

Rymden


Vi har smugit igång vårt nya temaarbete "Rymden". Vi inledde med att ta reda på vad barnen vill veta. Vi fick en hel låda full med frågelappar. Bravo!

Konstprojekt "Maskering, förvandling"






Alla tvåor deltar i ett konstprojekt för att vara delaktiga i utsmyckningen av Backaskolans nybygge som vi ska flytta in i när vi går i trean. Temat är "Maskering, förvandling" och arbetet leds av konstnär Thale Vangen och konstpedagog Ulrika Liljenström.

Klassdisco!!!

Vi är laddade för fest!

DJ Jonas gjorde en uppskattad insats i DJ-båset!

Vi uppträdde lite också. En riktigt bra dansuppvisning bjöd vi på!

Glada dansare!
Oj vad mycket godsaker vi hade på vårt gottebord!

Kroppsmosaik


 
 
 
 
Vi har haft fadderdagar eller spårdagar som vi kallar det. Då träffas vi i B-spåret (FB, 1B och 2B) och gör något tillsammans. I Sannas och Angelikas grupp gjordes kroppsmosaik. I blandade smågrupper ritade barnen av varandra och målade sedan alla fält som bildades. En stor kroppsmosaik blev det i varje grupp. Jättefina!

Trollets träsk








 
Vi har varit vid "Trollets träsk" i Höje å och håvat. Det var förmodligen höstens regnigaste dag, men det var inget som bekymrade våra härliga barn speciellt mycket. Alla var på ett strålande humör och alla håvade och sorterade smådjur för glatta livet.
Vi jobbade i grupper med en håv i varje grupp. Den som hade håven var håvmästare och de andra var djurskötare. Djurskötarnas uppgift var att sortera de olika vattendjuren i olika burkar. Lyckan var stor över dagens fångst: buksimmare, klodyvel, sötvattensmärlor, små fiskar och en del sländlarver.
Vi småfikade lite på plats men åkte hem och hade matsäcksmys i klassrummet istället eftersom det regnade så mycket. En härlig och rolig dag som vi definitivt kommer att göra om! Då siktar vi in oss på en ljummen vårdag!

Hur varmt är kokande vatten???



Vi har undersökt när vatten egentligen börjar koka. Hur varmt är det då? Självklart ställde vi först hypoteser. Våra gissningar var på allt mellan 22 grader och 200 grader.

Spänningen var olidlig. Termometern visade till slut på 100 grader. Vi lärde oss att det kallas för vattnets kokpunkt.

Nästa fråga vi funderade över var hur varmt vattnet skulle bli om vi kokade det riktigt, riktigt länge och satte plattan på så varmt det bara gick. Hur varmt skulle det bli i grytan? Återigen gissade vi. Vi fick många olika gissningar: 100 grader, 200 grader, 1000 grader och oändligt många grader!

Oj, vad förvånade många blev när vi upptäckte att vattnet inte blev varmare än 100 grader. Mycket konstigt!!! Hur kunde det bli så?

Jo, när vattnet kokar förvandlas det till ånga. Alltså, vattnet kokar när det är 100 grader och sedan övergår det till att bli vattenånga. De´ ni!

Den magiska apelsinen

 
Om man stoppar en apelsin i vatten så flyter den. Hur ska vi då få den att sjunka?

 
Jo, vi skalar den förstås! Men hur kan det bli så? Kan vi i 2B trolla kanske? Nja, inte riktigt. Vi tog av apelsinen flytvästen. Skalet har små, små hål i sig där det finns luft och luft vet vi ju alla att det gör så att saker kan flyta. Fiffigt, eller hur?

Flyta - sjunka




 

Vi har undersökt vad som flyter och vad som sjunker. Innan vi stoppade ner sakerna i vattnet så var vi tvungna att gissa om det skulle flyta eller sjunka. När man gissar innan man undersöker så kallas det hypotes. Vi är väldigt duktiga på att göra hypoteser nu!

Sankt Hansgården del 2



 
Andra gången vi var på Sankt Hansgården fick vi plocka ägg i hönshuset. Vi lyste igenom äggen för att se så det inte var kycklingar i dem.
Av mjölet som vi malde förra gången, bakade vi bullar. Humle, björnbär och olika örter har vi torkat och nu fick vi koka té på det. Avslutningen blev förstås nybakade bullar, egenkärnat smör och egentillverkat ört-té. Äppelskivorna som vi gjorde innan var nu färdigtorkade och de åt vi som äppelchips. Mums!

måndag 21 oktober 2013

Hur får vi klumpen att flyta???

Vi fortsätter vårt vattenarbete och nu handlar det om flyta/sjunka. Dagens uppgift var att få en bit häftmassa att flyta.

Vi fick en rolig och kreativ stund...


Den sjönk som en sten när barnen lade den runda klumpen häftmassa i vatten.




Om vi gör en simring av den...Nej, den sjönk ändå!



Vi formar den som en människa.... Nej, gick inte!


Många ivriga händer samarbetar...



Vi klarade det!!!


Vad drar vi för slutsats av detta? Jo, den måste ha en stor och ganska plan botten, ha kanter som stoppar vattnet och förstås inte ha några hål i sig som släpper in vatten.